ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ
Η υπέρυθρη θερμογραφία είναι η επιστήμη της λήψης και ανάλυσης θερμικής πληροφορίας με συσκευές θερμικής απεικόνισης από απόσταση. Η θερμική κάμερα λειτουργεί ανιχνεύοντας την υπέρυθρη ακτινοβολία από την επιφάνεια ενός σώματος που είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι και τη μετατρέπει σε εικόνα που μπορούμε να δούμε.

Συνεπώς, οι θερμικές εικόνες αναπαριστούν επίπεδα έντασης ακτινοβολίας από την επιφάνεια του δέρματος του αλόγου, ανιχνεύοντας με αυτόν τον τρόπο αλλαγές στη δερματική αιματική ροή.  

Εφαρμογή στην Κτηνιατρική
Η υπέρυθρη θερμογραφία συνιστά μια επικουρική μέθοδο διάγνωσης μυοσκελετικών και νευρικών παθήσεων. Με την εξέταση αυτή είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός υποκλινικών ορθοπαιδικών προβλημάτων, που είναι σημαντικός για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Η υπέρυθρη θερμογραφία μπορεί να εντοπίσει τραυματισμένες περιοχές του σώματος (πχ. τένοντες) 2 με 6 εβδομάδες πριν αυτές γίνουν κλινικά εμφανείς (χωλότητα, οίδημα κτλ.).

Ένας έμπειρος και πιστοποιημένος θερμογράφος, με τη χρήση ειδικού λογισμικού μπορεί να αναλύσει τις θερμικές εικόνες του αλόγου και να βοηθήσει στη διάγνωση ορθοπαιδικών προβλημάτων, αλλά και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον ιδιοκτήτη ή στον προπονητή του αλόγου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ακατάλληλη ή μη επεξεργασία των θερμικών εικόνων μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Η εξέταση πραγματοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, και εάν ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί, μπορεί να συνταχθεί γραπτώς μια αναφορά, στην οποία να παρουσιάζονται οι θερμικές εικόνες και τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους.

Διαθέτουμε διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση στην Υπέρυθρη Θερμογραφία
(ITC Cat.1 Thermographer)

ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ;

Παραδείγματα καταστάσεων στα οποία βρίσκει εφαρμογή η χρήση της Υπέρυθρης Θερμογραφίας.

  • Προβλήματα σε τένοντες και συνδέσμους
  • Πρόσκρουση των ακανθωδών αποφύσεων των σπονδύλων (‘Kissing Spine’) – Εικόνα 1
  • Αξιολόγηση εφαρμογής της σέλας – Εικόνα 2
  • Ανωμαλίες στις οπλές
  • Αρθρίτιδα
  • Αυχενικά προβλήματα
  • Υποκλινικές φλεγμονές που μπορεί να επηρεάσουν την αθλητική απόδοση
  • Προ-αγοραστικός έλεγχος

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Hippiatric care - Ιππιατρικές υπηρεσίες

Εικόνα 1: Μείωση του διαστήματος των ακανθωδών αποφύσεων σε δύο σημεία της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ανίχνευση μέσω της υπέρυθρης θερμογραφίας αρχικά, και εν συνεχεία λήψη ακτινογραφιών.

The thermal images were first taken, and then x-rays showed crowding of the interspinous spaces at two locations in the caudal thoracic spine.

Εικόνα 2: Θερμογραφική εικόνα σέλας για την ανίχνευση των περιοχών που δέχονται περισσότερη πίεση.

Εντοπισμός φλεγμαίνουσας περιοχής που εξελίχθηκε σε απόστημα.


Θερμογραφική εικόνα για την ανίχνευση σημείων φλεγμονής στα οπίσθια άκρα.