ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Η μειωμένη αθλητική απόδοση είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα που εκφράζουν οι ιδιοκτήτες. Συνήθως, ο ιδιοκτήτης θα αναφέρει πως το άλογο είναι δύσκαμπτο από τη μια μεριά, δεν έχει διάθεση να προχωρήσει μπροστά, δυσκολεύεται να περάσει ένα διπλό εμπόδιο – αλλά όχι ένα μονό, κουράζεται ή αλλάζει συμπεριφορά μετά από λίγα λεπτά ιππασίας, αποδίδει σε βαθμό μικρότερο του αναμενόμενου ή δεν μπορεί να κάνει με την ίδια ευκολία ασκήσεις που έκανε παλαιότερα. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν παραδείγματα μειωμένης αθλητικής απόδοσης (Poor performance).

Είτε πρόκειται για άλογο ελεύθερης ιππασίας, είτε για άλογο υψηλών αθλητικών επιδόσεων, είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή λειτουργία και αρμονική συνεργασία όλων των μερών του σώματός του. Συχνά, τα συμπτώματα της μειωμένης απόδοσης αποδίδονται λανθασμένα σε «κακό χαρακτήρα» του ίππου, σε άπειρο αναβάτη ή παρουσιάζονται ως ασήμαντο και προσωρινό γεγονός, ακόμα και από επαγγελματίες του χώρου.

Τα αίτια της μειωμένης απόδοσης είναι πολλά. Για αυτό το λόγο, χρειάζεται προσεκτική και διεξοδική εξέταση του ίππου προκειμένου να εντοπιστούν.

Μερικά από τα αίτια μειωμένης απόδοσης είναι:

  • Η λάθος διατροφή, η κακή προπόνηση, η κακή εφαρμογή της σέλας, το επίπεδο του ιππέα και του αλόγου, και φυσικά η πιθανότητα οι προσδοκίες που αναμένονται από το άλογο να είναι τελικά πάνω από τις ικανότητες του.
  • Μη φυσιολογική κίνηση. Υπάρχουν δεκάδες παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κίνηση του αλόγου. Οι ορθοπαιδικές παθήσεις αποτελούν τη βασικότερη αιτία, ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις νευρολογικής αιτιολογίας, μυοπαθειών ή εσφαλμένης πετάλωσης.
  • Προβλήματα της πλάτης. Το αναφέρουμε σαν ξεχωριστή κατηγορία, καθώς αποτελεί μια από τις συχνότερες αίτιες κακής απόδοσης. Πολλές φορές τα προβλήματα της πλάτης είναι δευτερογενή και όχι πρωτογενή. Οι ορθοπαιδικές παθήσεις των άκρων οδηγούν σε μη φυσιολογική κίνηση του αλόγου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μύες της πλάτης και τελικά το άλογο να εκδηλώνει πόνο. Συνήθως, με την αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος, υποχωρεί και ο πόνος στην πλάτη.

Εάν μετά από επαναλαμβανόμενες θεραπείες, το πρόβλημα παραμένει, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως τελικά το αίτιο του προβλήματος ξεκινάει από κάπου αλλού.

  • Παθήσεις του αναπνευστικού. Οτιδήποτε περιορίζει τους πνεύμονες να προσλάβουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου μπορεί να έχει επίπτωση στις επιδόσεις του αλόγου. Λοιμώξεις, αλλεργίες, ημιπληγία του λάρυγγα, πνευμονική αιμορραγία είναι μόνο μερικές από τις παθολογικές καταστάσεις που ενδέχεται ακόμα και να συνυπάρχουν στο ίδιο άλογο.
  • Παθήσεις του καρδιαγγειακού. Συνήθως η ύπαρξή τους γίνεται δύσκολα αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες, ενώ εσφαλμένα, ακόμα και από επαγγελματίες, θεωρούνται ήσσονος σημασίας. Η μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να στείλει επαρκείς ποσότητες οξυγόνου συνήθως εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, όπως είναι η μειωμένη αντοχή, ή λιγότερο συχνά, με εντονότερα συμπτώματα, όπως είναι η αταξία και οι λιποθυμικές κρίσεις. Τα καρδιακά φυσήματα και οι αρρυθμίες μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να επιδεινωθούν σε βάθος χρόνου, ενώ διαγνωστικά είναι απαραίτητο, εκτός από την προσεκτική ακρόαση, να πραγματοποιηθεί υπέρηχος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
  • Υπάρχει πληθώρα άλλων παθολογικών καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ένα άλογο χωρίς αναγκαστικά να υπάρχουν εμφανή σημάδια ασθένειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα γαστρικά έλκη, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, οι κύστεις ωοθηκών, το σύνδρομο Cushing, η υποϊδρωσία, οι χρόνιες λοιμώξεις, οι παθήσεις του ήπατος, τα οδοντικά προβλήματα, καθώς και πολλές άλλες καταστάσεις.

Η σωστή εκτίμηση για το εάν πράγματι η απόδοση του ίππου είναι κατώτερη του αναμενομένου και ποια ή ποιες παθολογικές καταστάσεις είναι υπεύθυνες για αυτό είναι ένας δύσκολος γρίφος που απαιτεί έμπειρο ιππίατρο με ευρεία γνώση της παθολογίας και της φυσιολογίας και που συχνά χρειάζεται χρόνος και ειδικές εξετάσεις για την πλήρη διερεύνησή του.

Αν έχετε την υποψία πως το άλογο σας αποδίδει σε επίπεδο κατώτερο των προσδοκιών μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.