ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
Είτε πρόκειται για άλογο υψηλών αθλητικών αποδόσεων, είτε για ζώο-συντροφιάς, είναι υψίστης σημασίας να έχετε δίπλα σας έναν ιππίατρο που να τον εμπιστεύεστε και να σας παρέχει τη γενική φροντίδα και την προληπτική ιατρική, ώστε να βοηθήσει να διατηρήσετε το άλογό σας υγιές και ευτυχισμένο για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η οικοδόμηση μιας μακροχρόνιας σχέσης με την ομάδα της Hippiatric Care θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την παρακολούθηση του αλόγου σας και τον εντοπισμό προβλημάτων το συντομότερο δυνατό.

Η κλινική εξέταση, οι εμβολιασμοί, οι εξετάσεις αίματος, η οδοντιατρική και η πεταλωτική αποτελούν βασικές παροχές για την εξασφάλιση της ευημερίας ενός αλόγου. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τα δύο μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα εργαστήρια του εξωτερικού για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.

Είναι συχνό, σε αντίθεση με την ορθοπαιδική στην οποία τα συμπτώματα είναι συνήθως εμφανή, να μη δίνεται μεγάλη προσοχή στην εσωτερική παθολογία των ιπποειδών, με αποτέλεσμα πολλά παθολογικά περιστατικά να παραμένουν αδιάγνωστα, μέχρις ότου η κλινική εικόνα του ζώου επιδεινωθεί. 

Νοσήματα
Η παθολογία των ιπποειδών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, του νευρικού, του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, του ουροποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Η μειωμένη απόδοση, η απώλεια σωματικού βάρους, ο πυρετός, η διάρροια, ο κολικός και ο βήχας είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την παρουσία παθολογικής κατάστασης. Η ηπατική νόσος στα άλογα είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ίκτερο, απώλεια σωματικού βάρους, φωτοευαισθησία, κοιλιακό άλγος και αιμορραγική διάθεση.

Στον τομέα της δερματολογίας, οι όγκοι του δέρματος όπως τα σαρκοειδή και τα μελανώματα και οι αλλεργικές δερματοπάθειες, εμφανίζονται συχνά στα άλογα και απαιτούν έγκαιρη αντιμετώπιση.

Λοιμώδη Νοσήματα
Τα λοιμώδη νοσήματα μπορεί να επιδράσουν σημαντικά στην υγεία και στην αθλητική απόδοση ενός αλόγου και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθούν θανατηφόρα ή να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μερικά παραδείγματα λοιμωδών νοσημάτων είναι η γρίπη, η ρινοπνευμονία, η λεπτοσπείρωση, ιογενής αρτηρίτιδα, η πιροπλάσμωση και η λοιμώδης αναιμία των ιπποειδών.

Ενδοκρινολογικές διαταραχές
Η δυσλειτουργία του διάμεσου λοβού της υπόφυσης (Σύνδρομο Cushing) αποτελεί τη συχνότερη ενδοκρινοπάθεια του αλόγου. Εμφανίζεται συνήθως σε υπερήλικα άλογα και σπανίως σε άλογα κάτω των 10 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, 1 στα 5 άλογα άνω των 15 ετών πάσχει από Σύνδρομο Cushing (Equine Veterinary Journal, Vol. 45, January, 2013). Δυστυχώς, η συμπτωματολογία δεν είναι πάντα εμφανής και μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, η νόσος εκδηλώνεται με μειωμένη απόδοση, ληθαργικότητα, υπερτρίχωση, απώλεια σωματικού βάρους, αγονιμότητα και ενδονυχίτιδα.

Καρδιολογικά προβλήματα
Η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι να διασφαλίζει ότι οι ιστοί του σώματος τροφοδοτούνται με επαρκή αιματική ροή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και να αποτραπεί η συσσώρευση άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Σε συνεργασία με εξειδικευμένους στην καρδιολογία κτηνιάτρους παρέχουμε τη δυνατότητα πλήρους καρδιολογικής εξέτασης, που περιλαμβάνει το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το triplex καρδιάς (έγχρωμο διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα). Οι παραπάνω εξετάσεις είναι απαραίτητες για να τεθεί η διάγνωση των επίκτητων ή των εκ γενετής καρδιοπαθειών στα ιπποειδή.

Σε περίπτωση διάγνωσης μιας καρδιοπάθειας ο κτηνίατρος θα εκτιμήσει το βαθμό που η παθολογική αυτή κατάσταση επηρεάζει:

  • Την αθλητική απόδοση του αλόγου
  • Την υγεία και το προσδόκιμο ζωής του
  • Τη μεταπωλητική του αξία
  • Την ασφάλεια του αναβάτη